Flutter framework
Flutter framework
Flutter framework

Flutter – flexibilní framework pro vývoj mobilních aplikací na Android a iOS

Flutter

Flutter – flexibilní framework pro vývoj mobilních aplikací na Android a iOS

Flutter

Flutter – flexibilní framework pro vývoj mobilních aplikací na Android a iOS

Flutter

Proč jsme si vybrali Flutter? Jaké výhody Flutter přináší a proč si myslíme, že je pro váš projekt správnou volbou? V následujícím článku na tyto otázky najdeme odpověď.

6. 2. 2024

Doba, kdy jednu aplikaci bylo nutné psát dvakrát, v kombinaci s webem často třikrát, je naštěstí pryč. Dnes se čím dál více firem přiklání k vývoji mobilních aplikací skrze multi-platformní frameworky, které dovolí vývoj stejné aplikace pro více platform najednou. Jedním z těchto moderních a populárních frameworků je Flutter.

Dnes se pokusíme nastínit, proč jsme si v Netglade vybrali Flutter a proč věříme, že je správnou volbou pro váš projekt.

Flutter — správná volba pro váš projekt

Flutter jako framework vznikl v dílnách Google na počátku roku 2018 a od té doby si získal velkou popularitu. Dnes na Flutteru běží zhruba pětina všech Android aplikací. (19% všech Android aplikací). Postupně tak vytlačil dříve dominantní frameworky jako React Native nebo Xamarin.

Flutter aplikace

Flutter umožňuje vytvářet atraktivní, na míru šité aplikace, neboť vývojáři mají pod kontrolou každý pixel výsledné aplikace. To je oproti konkurenčním frameworkům jedna z největších výhod. Při vývoji nejsme limitováni tím, co samotný framework nabízí, a můžeme popustit uzdu fantazii a vytvořit rychlé a uživatelsky přehledné aplikace. Díky tomu vypadají aplikace stejně na všech verzích systému Android/iOS, a to napříč platformami.

Flutter aplikace Bakaláři

Druhou nespornou výhodou Flutteru je sdílený kód, který spustíte na všech cílových platformách. A to nejen na těch mobilních. Flutter dále umožňuje vytvářet i webové a desktopové aplikace a je také možné jej použít na vestavěných zařízeních . Mezi další zásadní přednosti patří živý ekosystém, rostoucí komunita vyvojářů, dostupné knihovny nebo vysoká frekvence aktualizací.

Flutter řeší i snadnou integraci nativního kódu, pokud je zrovna potřeba. Některé aplikace mohou chtít umožnit uživatelům připnout widgety na domovskou obrazovku. Nebo váš projekt vyžaduje biometrické ověření. To vše je možné díky snadnému vývoji, propojení nativního kódu a velké škále již existujících knihoven.

Nelze opomenout ani příjemnou developer experience. Flutter má zabudovaný čím dál populárnější nástroj “hot-reload”, který vývojářům umožňuje rychle iterovat změny kódu, aniž by museli celou aplikaci znovu sestavovat a proklikávat se k místu, kde aktuálně vytváří změny. Na první pohled drobnost, která ovšem řádově zrychluje vývoj. Vývojáři tak tráví více času prací nad konečným výsledkem než opakováním cyklu: změna kódu — sestavení — zkontrolování výsledku.

Je Flutter vždy správnou volbou?

Každý projekt je jedinečný a má své specifické nároky. Ne vždy se proto vyplatí vydat multi-platformní cestou. V Netglade si nejdříve vyslechneme vaše požadavky a představy o výsledném projektu. Ty následně zanalyzujeme a navrhneme pro vás ideální řešení.

Proč Flutter není tzv. “silver bullet?

Každý přístup má své kompromisy a Flutter není výjimkou. V úvodu jsme si popsali zásadní výhody multiplatformního vývoje, které Flutter přináší. Ovšem existují případy, kdy je rozumnější zvolit nativní přístup. Třeba v situaci, kdy potřebujete využít nativní výkon a hardware na maximum, např. specifické funkce iOS jako LiDAR (technologie pro skenování 3D objektů). Případně potřebujete vytvořit náročnou 3D aplikaci.

Pro tyto projekty vám navrhneme vydat se cestou nativního vývoje, v němž vývojáři dokáží dostat z výsledných zařízení maximální výkon a optimalizovat aplikace pro každou platformu zvlášť.

Potřebujete ale aplikaci rychle a levněji? Nebo zatím vytváříte jen prototyp, abyste ověřili celkovou proveditelnost? Pak bude multi-platformní vývoj lepší cesta, která sníží náklady a urychlí proces vývoje.

Flutter aplikace

Zdroj: Whitepaper – Business Value of Flutter | Very Good Ventures


V Netglade se vždy podíváme na váš projekt do hloubky a navrhneme technické řešení, které váš projekt vynese ke hvězdám.


Zdroje:

The Most Popular Development SDKs | Appfigures

Stack Overflow Trends

Whitepaper – Business Value of Flutter | Very Good Ventures

Podobné články

Podobné články

Podobné články